Monilla kaupungeilla on useitakin ystävyyskaupunkeja. Ellei asiaan ole tutustunut, saattaa mieleen hiipiä epäilys toiminnan hyödyistä; miten kaksi maantieteellisesti ja kulttuurillisesti kaukana toisistaan olevaa kaupunkia voi hyötyä ystävyyssuhteesta?

Ystävyyskaupungeissa kannattaa aina panostaa enemmin laatuun kuin määrään, sillä niiden haaliminen komistamaan kaupungin sivustoja on turhaa, ellei ystävyyssuhteen eteen tehdä töitä. Isoissa kaupungeissa saattaa yhden työntekijän ajasta kulua iso osa ystävyyssuhteita hoitaessa ja niistä poikivia hommia kuten vierailujen, messujen, kulttuuritapahtumien ja yhteydenpidon järjestämistä. Ystävyyskaupunkiasiassa on aina kannattavaa pohtia käytännön toimia ja sitä miten kyseiset kaupungit voisivat hyödyntää toisiaan puolin ja toisin.

Mitä hyötyä ystävyyskaupungeista voi olla?

Mitä kauempana ystävyyskaupunki on, sen enemmin tarvitaan kulttuurintuntemusta ja mahdollisesti myös tulkin apua. Ystävyyskaupunki-toiminta on käynnistynyt toisen maailmansodan jälkeen, jolloin teemoiksi otettiin rauha, sovinto ja avunanto.

Ystävyyskaupungeista voi olla toisille konkreettista hyötyä monin tavoin; ne voivat hoitaa erilaisia vaihto-oppilasasioita, hyötyä toisistaan kaupan kannalta ja toimia siltana paikallisten kulttuuritapahtumien järjestämisessä. Kaupunkien välinen silta voi toimia erityisesti uusien yrittäjien apuna etabloituessa maahan. Nykyisin yhteyksiä on helppo pitää yllä sähköisesti ja niin kannattaakin tehdä sillä hyvät ystävyyssuhteet ovat kullanarvoisia.

Joensuu

Joensuulla on 5 ystävyyskaupunkia; Linköping, Isafjordur, Tönsberg, Hof ja Vilna. Sen lisäksi kaupungilla on yhteistyösopimukset Petroskoin, Sortavalan ja Suojärven kanssa. Joensuu kuuluu myös Mecine-verkostoon, jossa on jäseninä keskisuuria eurooppalaisia kaupunkeja, kuten Tanskan Roskilde ja Italian Ravenna.

  • Linköping

Linköping on Joensuun vanhin ystävyyskaupunki, sillä kumppanuussiteet on solmittu jo vuonna 1940. Alue kuuluu Ruotsin nopeinten kasvaviin alueisiin Kaakkois-Ruotsissa. Kaupunki sijaitsee 150 kilometrin päässä Tukholmasta ja siellä asuu noin 150 000 asukasta.

Kaupunki on tunnettu sen korkeatasoisesta yliopistosta, joka tekee tiivistä yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Yliopisto on perustettu vuonna 1975 ja se on niittänyt mainetta innovatiivisena oppimisympäristönä ja tutkimustyön tukijana. Linköping on panostanut vahvasti teollisuuteen, sairaanhoitoon, lääketieteeseen ja paperiteollisuuteen. Yliopistoa pidetään kaupungin yhtenä tärkeimpänä tekijänä, joka on nostanut Linköpingin menestyneiden kaupunkien joukkoon.

Yliopiston vieressä sijaitsee Mjärdevi Science Park, jonka tiloissa on 260 yritystä ja se työllistää noin 6000 työntekijää. Se on erityisen tunnettu kehitystyöstään liikenneturvallisuuden, televiestinnän, visualisoinnin ja mediatekniikan alalla.

Linköping on Ruotsin ainoa kaupunki, jossa on ilmailuun liittyvää teollisuutta. Kaupungissa valmistetaan lentokoneita ja tuetaan vahvasti ilmailuun liittyvää tutkimustyötä, jolla on myös kansainvälistä painoarvoa.

  • Isafjordur

Islanti on nyt yksi kuumimmista lomakohteista. Pienelle saarelle on saapunut nopeasti miljoonia turisteja vaikka asukaslukukin on vain reilu 300 000. Kuumien lähteiden ja erityisten luonnonkohteiden maa vetää matkailijoita nyt jokaiseen kolkkaan ja saarella alkaakin olla pulaa niin majoituspaikoista kuin myös turismin alan työntekijöistä. Henkilökuntaa moniin paikkoihin on etsitty myös ulkomailta asti.

Isafjordur on Länsivuonon alueen pääkaupunki ja kaupungin asukasluku on noin 3000. Kaupungissa sijaitsee lentoasema, josta lennetään Reykjavikiin ja alueen pääelinkeino on kalastus. Alueella on ollut asutusta aina 900-luvulta alkaen, siitä tuli kaupunki jo vuonna 1866. Kuten moni muukin paikka Islannissa, myös Isafjordur on hätkähdyttävä maisemiltaan.

  • Tönsberg

Tönsberg on yksi Norjan vanhimmista kaupungeista, joidenkin tietojen mukaan jopa vanhempi kun itse valtio. Se sijaitsee Vestfoldin läänissä ja siellä asuu reilu 40 000 asukasta. Pienen kaupungin elämä perustuu vahvasti kalastuksen ja merenkulun ympärille, joka on melko tyypillistä Norjan monissa keskisuurissa ja pienissä taajamissa. Kaupungissa on telakoita, nahkateollisuutta, panimo ja paperitehtaita. Tönsbergi sijaitsee Oslo-vuonon kupeessa ja se on ollut Joensuun ystävyyskaupunki vuodesta 1948 asti.

  • Hof

Hofin kaupunki on ollut ystävyyskaupunki vuodesta 1970 asti. Kaupungissa on asukkaita noin 50 000 ja se sijaitsee Baijerin alueella, Saalen varrella. Hof on saanut kaupunkioikeudet jo 1300-luvulla ja se on monipuolinen kaupunki, jolla on paljon annettavaa. Eläväisestä kulttuurista voi nauttia Hofin lukuisissa tapahtumissa. Kaupungin keskeinen paikka on vanha kaupunki, johon kaupunkilaiset kerääntyvät mielellään.

Alueen pitkän historian ansiosta kaupungissa on lukuisia hienoja kirkkoja, raatihuone ja luostarirakennus. Kaupungissa järjestetään myös kansainväliset filmipäivät ja siellä toimii alueen panimo sekä kulttuuritalo, joka kokoaa allensa niin teatterin kuin myös tanssitaiteen taitajat.

  • Vilna

Liettuan pääkaupunki on ollut Joensuun ystävyyskaupunki vuodesta 1970 asti. Liettua ja erityisesti Vilna ovat kiinnostaneet viime vuosina myös matkailijoita; edullinen hintataso, kaunis arkkitehtuuri ja hyvä ruoka takaavat loistavan loman. Vilnalla on paljon tarjottavaa matkailijoille, kaupungissa kohtaa kaupungin mielenkiintoinen historia ja liettualainen nykypäivä. Kaupungin hyvä tasoisissa ravintoloissa osataan juhlia ja Liettuan ooppera- ja balettiteatteri sekä Liettuan Filharmoniatalo tarjoavat kulttuurinnälkäiselle kova tasoisia esityksiä.

Vilnan kaupunkialue on yksi Pohjois-Euroopan upeimmista, jossa on helppo liikkua kävelleen. Kaunis yliopistoalue, upeat puistot ja kävelykadut ovat houkuttelevat. Liettuan upeassa pääkaupungissa on noin 500 000 asukasta ja yllin kyllin nähtävää!